Gyakorlati alapképzés

Minden évben többször meghirdetjük a Magyar Cserkészszövetséggel 2014 óta közösen szervezett alapképzésünket, amin a 18. életévüket betöltött fiatal felnőttek vehetnek részt. Jelenlegi képzéseink az NCSSZI támogatásával valósulnak meg. A program célja, hogy megismertesse a cserkészetet olyan emberekkel, akiknek eddig nem volt még lehetőségük ismereteket gyűjteni arról, hogy mi is az a cserkészet. Az elméleti tanulás mellett nagy hangsúlyt fektetünk a gyakorlati képzésre is. Az első elméleti hétvégén a cserkészet módszertanával lehet megismerkedni. A tematikában szerepel alapismereti képzés, melynek során a cserkész alapokkal illetve különböző ifjúságnevelő mozgalmakkal ismerkedhetünk. A nevelési ismeretek tanítása azért szükséges, mert a cserkészet egyfajta nevelési mozgalom, ezért az őrsi foglalkozások alkalmával érdemes szem előtt tartani ezeket a gondolatokat. A szervezet felépítésének a bemutatására, kommunikációs csatornák elsajátítására is nagy hangsúlyt fektetünk. Szó van még a képzésen a vezetési és vezetőfelkészítési ismeretekről valamint a kiképzési ismeretekről is. Ezt követi egy gyakorlati hétvége, amikor a résztvevőkkel együtt bográcsban fűzzük meg saját ebédünket, étkezőpadot rakunk össze kötözéses technikával, s még sok hasonló tevékenységet végzünk azért, hogy majd a helyi közösségünkben mi résztvevők is hasonlóan tudjuk a gyerekeket a nem-formális nevelés eszközeit használva a gyakorlati életre felkészíteni továbbadva azt a tudást, amit a képzésen kaptunk. A képzés a kisközösségi ifjúságnevelésen alapul, melynek záró része helyi közösségi programon való részvétel, egy meglévő kisközösség, cserkészcsapat életébe való beilleszkedés.

alapkepzes

A gyakorlati alapképzés záróalkalmára 2015. február 28-án délután 2 és este 8 óra között került sor. A felkészítő résztvevőinek ünnepélyes keretek között lezárult a cserkészettel való találkozásuk első, belépést segítő szakasza. Mint minden lezárás ez egyben egy komoly kezdés is, mely után mindenki még lelkesebben végezheti a gyakorlati cserkészmunkát leendő kisközösségében. Erről tanúskodik a képzést jelképező jelvény és elismerés is.